Aivojen hyvä vuosi 2025

3.1.2025

Kun vuosi lähenee loppuaan, meillä ihmisillä on tapana pohtia tulevaa vuotta. Monesti tapana on myös miettiä, miten ottaisin itseäni niskasta kiinni ja pakottaisin itseni kohti parempaa elämää. Olen jo 56-vuotias, joten en yhtään kaipaa minkäänlaisia pikadiettejä tai paniikinomaista treenaamista, vaan toivon paljon enemmän. Haluaisin kestävää, nautinnollista, merkityksellistä elämää, joka tekee aivoilleni hyvää. Lähdetään siis mielummin liikkeelle jättämällä pois sellaisia ei-niin-välttämättömiä asioita, jotka vievät energiaa ja voimia, eivätkä tuo iloa ja terveyttä.

Tupakoimaton tammikuu, someton syyskuu ja lihaton lokakuu voisivat olla kokeilemisen arvoisia. Sopisiko tupakan, somen ja lihan tilalle vaikkapa ulkoilu ja herkuttelu? Mitkä ovat niitä asioita, joita elämään haluaisi lisää? Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, mutta onneksi siihen on apua tarjolla terveysasemien ja työterveyshuollon ryhmissä, ja se todellakin tuo hyvää oloa. Somesta on ajoittain hyvä jäädä kokonaan tauolle, jotta sen vaikutusta omaan elämäänsä osaa arvioida paremmin. Lihan tilalle löytyy upeita vaihtoehtoja, jotka todellakin ovat testaamisen arvoisia. Kuukauden lihattomuus myös paljastaa, mitä lihan vähentäminen tai pois jättäminen tekee voinnillesi.

Elämän merkityksellisyys syntyy siitä, että saamme olla hyödyksi ja tärkeitä muille ihmisille.

 Sopisiko siis helmikuun teemaksi ”helppi” eli niiden asioiden etsiminen, joissa voimme pienellä, helpolla panoksellamme olla toisille avuksi? Ja huhtikuun teema voisi olla ”huhkiminen” eli fyysinen tekeminen, joka tuo itselle hyvää kuntoa ja jollekulle toiselle apua vaikka halonhakkuun, koiralenkin tai mattojenpesun merkeissä.

Kesääkin on jo hyvä vähän miettiä. Mikä on ollut viime kesän tai edellisten kesien kohokohta – sellainen tekeminen tai paikka, jonka nyt kuukausien kuluttua ymmärrät tuoneen sinulle kestävää hyvinvointia? Kesäkuun teemaksi voisi sopia kelluminen, heinäkuun hellittäminen ja elokuun eläminen. Kesän auringosta voi nauttia, vaikkei lomaa olisikaan, sillä kesällä yksittäisetkin vapaapäivät sisältävät valoa aamusta iltaan. Ulkoilu, metsissä ja rannoilla kävely ja luonnonvesissä rentoutuminen nostavat elämän laatua, mielialaa ja hyvinvointia.

Aivomme kaipaavat myös taiteellista ilmaisua. 

Haastaisin meidät kaikki mukaan kokeilemaan itseilmaisua, joka on itselle aiemmin jäänyt vieraaksi. Haluaisitko maalailla maaliskuussa vaikka vesiväreillä?

Kätemme kaipaavat multaa ja kasvun ihmettä. Nykyajan toukotyöt ja kylvöhommat voivat toteutua myös parvekkeella tai vaikka keittiön ikkunalaudalla. Herneenversot ovat helpoimmasta päästä ja innostavat kasvattamaan muutakin.

Marras tarkoittaa kuolemaa ja unta. Marraskuu onkin oikea hetki panostaa nukkumiseen: kokeile laskea makuuhuoneen lämpötilaa, testaa kirkasvalolamppua ja pyri keskipäivällä ulos edes pieneksi hetkeksi. Uni on aivoille arvokasta ja siihen kannattaa panostaa. Apua unen ongelmiin kannattaa kysyä terveyskeskuksen ja työterveyshuollon uniryhmistä.

Joulukuuhun sopii juomatapojen punnitseminen. Haluaisitko juoda vähän vähemmän kahvia, varsinkin iltaisin? Joulukuussa sen tilalle sopii glögi ja ihanat teejuomat. Alkoholittomia juhlajuomia on muitakin kuin alkoholiton kuohuviini – monenlaiset mocktailit ovat kokeilemisen arvoisia. Joulun juhlissa monipuolisten, kofeiinittomien, alkoholittomien uusien juomatapojen testailu hyödyttää myös aivoja.

Uuden vuoden rakentamisen toivon olevan luopumista sellaisesta, joka ei meitä rakenna, vaan vie voimavaroja ja vähentää hyvinvointia.

Luopuminen tekee tilaa uudelle. Antaessaan pois jotain turhaa tai kuormittavaa ihmisellä vapautuu uutta kohti suuntautuvaa energiaa. Kun katsomme päättyvää vuotta 2024 rehellisesti, tunnistamme ehkä asioita, joista voisimme luopua. Silloin avaamme uuden tilan ja mahdollisuuden kokeilla uutta vuonna 2025. Ehkä joku tästä uudesta jää vain hetkelliseksi testiksi, mutta ehkä joku kokeilu lähtee kantamaan ja muokkaa elämäämme enemmänkin. Mene ja tiedä. Itse aion kokeilla.

Tammikuussa tupakointi vähenee

Helmikuussa etsitään tapa helpata

Maaliskuussa maalataan

Huhtikuussa huhkitaan kaverin hyväksi

Toukokuun toukotyönä kasvien kasvatus

Kesäkuussa kellutaan luonnonvedessä

Heinäkuussa hellitetään

Elokuussa eletään vaan

Syyskuussa some jää tauolle

Lokakuu on lihaton

Marraskuussa uni maistuu

Joulukuu uudistaa juomat

Kirjoittanut: Minna Huotilainen, professori, aivotutkija ja kirjailija