Blogi: Pitkä hidas lenkki –maailman nautinnollisin liikuntasuoritus?

7.2.2024

Kuva: Liikkuva Aikuinen -ohjelma, kuvaajana Jukka Judin

”Minulla on ollut kaksi henkilökohtaista maajoukkuetason valmentajaa ja olen valmentautunut usean eri maajoukkue valmentajan alaisuudessa. Yksi viisaus minun valmennusfilosofiassani, jonka haluan jakaa myös omille valmennettaville on se, että ”pitkät lenkit pittää mennä riittävän hittaalla” – sitä ei kovin moni ossaa” – Sami Jauhojärvi, olympiavoittaja

Kun haluat voittaa itsesi ja kokea pystyvyyden tunnetta, aseta itsellesi ”mahdoton” haaste josta selviytyä. Pitkällä lenkillä voit kokea järistyttävän positiivisia tunteita. Koet, että sinulla on rajattomasti energiaa, suksesi liukuvat kuin itsestään ja matka- ja aika unohtuvat. 

Oletko ajatellut, että minä en pysty polkemaan 20 kilometrin työmatkaa tai tekemään pitkää vaellusta tai hiihdellä Lapissa useana päivänä peräkkäin?  Iän myötä usko omaan suorituskykyyn laskee, mutta muista, että mikä tuntuu mahdottomalta on hyvin monelle mahdollista!

Sami Jauhojärvi puhuu asiaa ”Pittää mennä riittävän hittaalla”. Valitse sinun näköisesti liikkumismuoto, kävely, hiihto, pyöräily tai muu helposti saavutettava laji. Tee sisäänajo 3-4 viikkoa, jonka aikana teet itsesi näköisen ja pituisen ”pitkän” lenkin viikottain. Pitkän lenkin oheen ota arkeen muutaman tuhannen askeleen lisäys jokaiseen päivään. Kun sisäänajo on suoritettu voit asettaa itsellesi mahottoman tavoitteen.

Urheiluauton moottori ei ole parhaimmillaan kylmänä
Liikunta ei ole vaikeaa, liikkumisen perusajatus on se, että mitä harjoittelet – se ominaisuus kehittyy. Sisäänajovaiheessa pidä mielessä mitä tavoittelet? Maksimaalista harjoitushyötyä, ei mahdollisimman kovaa harjoitusrasitusta!

Italialainen urheiluauto moottorisi ei lähde nollasta sataan oltuaan pakkasessa parkkipaikalla muutaman vuoden. Viritä itsesi tavoitetta varten ja myös jokaisella lenkillä niin, että meno on mukavaa. Moottorin nesteet pitää saada kulkemaan eli hiusverisuonet eivät aluksi pelitä. Pienen hetken jälkeen lihakset saavat happea ja ravinto-aineita peremmin ja lihaksen ”kitka” pienenee, koordinaatio paranee ja moottori alkaa kulkemaan. 

Hidas pitkä lenkki ei ole suoritus, se on liikuntakulttuuria. Kun pääset pitkien lenkkien maailmaan, huomaat, että koko maailma pysähtyy lauantaisin tai sunnuntaisin ja näet hymyileviä, rauhallisesti eteneviä ihmisiä kaikkialla.

Blogin kirjoittaja:
Ilkka Kurttila
Aikuisliikunnan kehittäjä, Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry