Kymenlaakson maakunnan aktiivisin työpaikka 2022 – Solvay Chemicals Finland Oy

17.5.2023

”Parhaat tulokset saadaan yhteisesti ideoimalla ja koko henkilöstön toiveita kuuntelemalla” -Solvay

Henkilöstöliikunta on tärkeä osa työhyvinvointiohjelmaa

Solvay Chemicals Finland Oy on vetyperoksiditehdas Kouvolan Voikkaalla. Organisaatio työllistää noin 50 henkilöä.

Yrityksessämme on käytössä työhyvinvointiohjelma, joka perustuu työterveyslaitoksen työhyvinvoinnin portaat -malliin. Malli koostuu viidestä portaasta, jotka ovat terveys, turvallisuus, yhteisöllisyys, arvostus ja osaaminen. Ohjelma on laadittu ensimmäisen kerran noin 4 vuotta sitten, ja sitä päivitetään vuosittain tarpeen mukaan. Henkilöstöliikunta on tärkeä osa työhyvinvointiohjelman eri portaita.

Työhyvinvointiohjelman laadinnasta vastaa työsuojelupäällikkö yhdessä johtoryhmän kanssa, ja sisällön ideointiin osallistuu koko organisaatio. Ohjelman toteutumista seurataan säännöllisesti johtoryhmän kokouksissa. Työpaikkaliikunnan lisäksi työnantaja tukee henkilöstön omaehtoista liikkumista e-passin liikuntaedun muodossa.

Henkilöstöliikunta ja työhyvinvointi kehittyy henkilöstöä kuulemalla

Yrityksessämme toteutetaan aika ajoin kyselyitä, joilla kartoitetaan henkilöstön toiveita. Aiheet ovat joka vuosi esillä myös yrityksen turvallisuuspäivien keskusteluissa.

Henkilökunnalla on myös mahdollisuus tehdä erilaisia liikuntaan liittyviä ehdotuksia, jo johdon suostumuksen saatuaan myös toteuttaa ja järjestää niitä.

Työpäivän aikana kuntosalille ja hierontatuoliin

Henkilöstöllä on mahdollisuus hyödyntää tehtaan kuntosalia ja hierontatuolia joustavasti kahvi- ja lounastaukojen aikana ja työajan ulkopuolella. Taukoliikunta omalla työpisteellä on sallittua ja toivottavaa, ja työpisteiden aktiivisuuteen on panostettu esimerkiksi sähköpöytien, erilaisten tuolien ja muiden välineiden avulla. Työpäivän aktivoiminen on mahdollista, kunhan on itse aktiivinen sen suhteen.

75 % hankkinut työsuhdepyörän – pyöräilykampanjalla säästyi 720 litraa polttoainetta ja 1800 kg hiilidioksidipäästöjä

Vuonna 2021 otimme käyttöön työsyhdepolkupyöräedun. Työsuhdenpyörän on tähän mennessä hankkinut 75 % henkilöstöstä, ja pyörien säilytystilaa on pyöräilyaktiivisuuden noustua rakennettu lisää.

Kesällä 2022 osallistuimme ensimmäisen kerran Pyöräilykuntien verkosto ry:n järjestämään Kilometrikisa-pyöräilykampanjaan. Kampanjan aikana polkijoille kertyi keskimäärin 1029 pyöräilykilometriä.

Melontaa ja kuplafutista, syömistä ja saunomista yhdessä

Nyt jo useamman kerran Kymenlaakson Liikunta ry:n kanssa järjestetyt Inbody-kehonkoostumusmittaukset ovat myös osoittautuneet erittäin suosituiksi ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden seurata oman aktiivisuuden vaikutusta mittaustuloksiin.

Olemme järjestäneet jo vuosien ajan säännöllisesti yhteisiä liikuntatapahtumia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tapahtumissa on päässyt kokeilemaan monipuolisesti eri liikuntamuotoja, kuten kiipeilyä, melontaa, curlingia, kuplafutista, golfia, futisgolfia, ratsastusta ja erilaisia leikkimielisiä kisailuja. Jokainen voi osallistua tapahtumiin haluamallaan tavalla, ja yleensä liikunnan jälkeen myös syödään ja saunotaan yhdessä.

Henkilökunnan idean pohjalta työpaikalle on myös rakennettu kuntosali, joka toteutettiin osin talkootyönä. Salin tarkoituksena on työkykyä ylläpitävän liikunnan mahdollistaminen mahdollisimman helposti. Kuntosalin yhteydessä on myös mahdollisuus istahtaa hierontatuoliin ottamaan 10-20 minuutin rentouttava hieronta.

Aktiivisia kokouksia ja lähiliikuntapaikkojen hyödyntämistä

Tulevaisuudessa aiomme jatkaa yhteisten matalan kynnyksen liikuntatapahtumien järjestämistä ja ylläpitää muita liikuntamahdollisuuksia. Uutena mahdollisuutena olemme ideoineet kokoisten liikunnallistamista ja lähiliikuntapaikkojen hyödyntämistä (esim. luontopolut).

Jutun ovat kirjoittaneet: 

  • Nina Salmela-Mäkelä, HSEQ-päällikkö
  • Paula Laurila, talouspäällikkö
  • Mikko Rihu, vuoromestari

Alkuperäinen kirjoitus KymLi:n sivuilla: Solvay Chemicals Finland Oy – Kouvola | Kymenlaakson Liikunta ry (kymli.fi)⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠