Työhyvinvoinnin osa-alueiden tsekkausta

27.4.2023

Työhyvinvointi koostuu monista eri osa-alueista. Työntekijän tulee itse huolehtia omasta jaksamisesta valintojensa kautta, mutta myös työnantaja on vastuussa siitä, että työhyvinvointi on huomioitu laaja-alaisesti työpaikalla.

Pohjois-Savon Liikunnan asiantuntijat toteuttivat vuonna 2022 työhyvinvointi-iltoja kaikissa Siilinjärven varhaiskasvatusyksiköissä. Teemana oli työhyvinvoinnin tsekkauslista, jossa tarkastellaan viittä hyvinvoinnin eri osa-aluetta. Faktatiedon, erilaisten väittämien sekä kysymyksien kautta osallistujat pääsivät kartoittamaan henkilökohtaisesti hyvinvoinnin eri osa-alueidensa tilaa. Tämän jälkeen jokainen tuumaili, löytyisikö tarvetta pieniin muutoksiin oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

Yhteisessä työpajassa pohdimme tiimeittäin kolmen eri työhyvinvoinnin osa-alueen tilannetta työyhteisön näkökulmasta ja ideoitiin, mitä uusia toimia voisimme käynnistellä tulevaisuudessa esimerkiksi palautumisen lisäämiseksi. Yhdellä toimintapisteellä annettiin positiivista palautetta työkavereilla ja se sai hymyn huulille ja myös muutaman onnen pisaran poskille. Lopuksi oli mahdollisuus rentouttavaan kehonhuoltotuntiin.

Palaute tyhy-illoista oli erittäin positiivinen ja meno sopivan rento. Yhteenvetona palautuminen, uni ja stressi herättivät eniten keskustelua, ja pohdiskelua. Yhdessä totesimme, että pienillä arjen muutoksilla voi saada paljon aikaan, kun niistä syntyy säännöllisiä tapoja.

Varhaiskasvatuksen työssä on paljon työhyvinvointia lisääviä mahdollisuuksia, kuten aktiivinen työ, raikas ulkoilma sekä ravitsemukseen liittyen ateriarytmiin kannustava säännöllinen tahti. Palautuminen työpäivän aikana vaatii suunnittelua ja esimerkiksi mikrotaukojen hyödyntämistä. Blogin kirjoittaja voi lopuksi todeta pienten lasten isänä, että Siilinjärvellä varhaiskasvattajat ottavat aina ilolla ja hymyllä vastaan niin lapset kuin aikuisetkin.

Buusti360- palveluiden kautta voit tiedustella työpajoja työhyvinvoinnin edistämiseen ja tarkastelemiseen verkkosivujen kautta.

Kirjoittajana: Pohjois-Savon Liikunta ry