Urheiluseurat monipuolistamassa henkilöstöliikuntaa

11.1.2024

Henkilöstöliikunnan barometrin (2021) mukaan 64 prosenttia palkansaajista uskoo, että liikunta vaikuttaa positiivisesti ajatustyöhön, ja jopa 76 prosenttia, että työnantaja mielikuva on parempi ja vetovoima suurempi työpaikolla, jotka tukevat liikuntaa. Helsingin kaupungilla työskentelee lähes 38 000 henkeä, joiden hyvinvoinnista ja työkyvystä viime vuoden lopulla Liikkuva työelämä -palkinnon saanut työnantaja huolehtii monipuolisten liikuntapalveluiden avulla erilaisten kumppanien, muun muassa Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn kanssa.

Helsingin kaupunki tukee henkilökuntansa työkykyä, hyvinvointia, arjen aktiivisuutta ja liikkumista monenlaisin toimenpitein. Tarjolla on esimerkiksi koutsausta, neuvontaa, kampanjoita ja kuntotestejä sekä helposti saavutettavia liikuntaryhmiä ja liikkumaan kannustavia sovelluksia. Lisäksi kaupunki panostaa olosuhteisiin, taukoliikuntavälineisiin, työmatkaliikuntaan ja tarjoaa työntekijöilleen kulttuuri- ja liikuntaetuja. Työntekijöitä kannustetaan myös kokeilemaan eri lajeja paikallisissa urheiluseuroissa.

– Työnantajien mahdollistamat lajikokeilut urheiluseuroissa ovat oiva tapa innostaa työntekijöitä löytämään itselleen mielekkään liikkumisen muoto, jopa kokonaisvaltainen vapaa-ajan harrastus. Työyhteisöille liikuntaseurat taas tarjoavat hyvän kumppanin, koska parhaimmillaan niistä löytyy osaavan ohjaajan ohella niin harjoitustilat, välineistö kuin toimintaa eri tasoisille ja kuntoisille liikkujille toteaa Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLUn terveysliikunnan kehittäjä Merja Palkama.

ESLU on saanut olla kaupungin henkilöstöliikunnan yhteistyökumppani jo useiden vuosien ajan. Yhteistyön ensiaskeleet suunnattiin kuntalaisille ja myöhemmin myös henkilökunnalle kohdistettujen liikunta- ja kuntotestitapahtumien parissa 2010-luvulla. Yhteistyö henkilöstöliikunnan saralla tiivistyi terveysasemien henkilöstön tyhypäivistä vuonna 2020 ja on edennyt muun muassa ESLUn organisoimiin lajikokeiluihin sen helsinkiläisissä jäsenseuroissa Buusti360 -hyvinvointikonseptin puitteissa. ESLU myös auditoi kaupungin henkilöstöliikunnan nykytilaa ja myösni Aktiivisen työpaikan -sertifikaatin viime joulukuussa.

Urheiluseurojen kanssa toteutetuilla lajikokeiluilla on täydennetty kaupungin jo olemassa olevaa laajaa henkilöstöliikunnan tarjontaa, mutta myös nostettu paikallista seuratoimintaa esiin työyhteisössä. Helsingissä toimii yli 800 urheiluseuraa, joissa on varmasti vielä nykyistä enemmän potentiaalia liikuttaa ja tarjota liikkumisen lisäksi monenlaista mielekästä ja yhteisöllistä tekemistä myös työyhteisöille. ESLU haluaa omalta osaltaan tuoda tätä tarjontaa esiin ja tehdä sitä työnantajille helposti saavutettavaksi ja hyödynnettäväksi henkilökunnan hyvinvoinnin edistämisessä.

Kohderyhmänä uudet kokeilijat

Helsingin kaupungin henkilöstöliikuntasuunnittelijoiden Pilvi Heinosen ja Eeva-Liisa Rautiaisen sekä ESLUn yhteinen tahtotila on ollut innostavien lajikokeilujen tarjoaminen erityisesti uusille kokeilijoille. ESLU on keskittynyt toiminnan hallinnointiin ja koordinointiin vastaten seurakontakteista, laji- ja seuravalinnoista, laadun varmistamisesta sekä osallistujille suunnatun tiedotusmateriaalien työstämiseen. Kumppaniseurat ovat voineet keskittyä toimintaan ja ne ovat tarjonneet kaupungin henkilöstölle mahdollisuuden tutustua ja kokeilla muun muassa padelia, lentopalloa, melontaa, aikidoa, frisbee golfia, beach volleyta, kuntosuunnistusta, yleisurheilua, iaidoa, polkujuoksua, metsäretkeilyä, kuntonyrkkeilyä, maastopyöräilyä ja cheerleadingia.

– Urheiluseurojen toteuttamissa lajikokeiluissa on kokeilijoille haluttu tarjota mahdollisuus tutustua paitsi uuteen lajiin myös esitellä lajille tyypillinen, aito harjoitteluympäristö kokeneen ohjaajan johdolla. Tärkeäksi koettiin myös varmistaa seuralta sen toiminnan soveltuminen ihan aloittelijoille sekä ennakko-ohjeistusten seikkaperäisyys. Niidenavulla kokeilijalle haluttiin luoda varma ja turvallinen olo tulla vieraaseen paikkaan uuden toiminnan äärelle, kertoo Palkama.

Lajikokeilut ovat saaneet kiitosta ja jatkoa toivotaan

Kaupungin henkilöstöliikuntavastaavien tekemän osallistujapalautteen perusteella osallistujat ovat olleet tyytyväisiä lajikokeiluihin ja suosittelisivat niitä myös työkavereilleen. Toiminnan toteutus sai paljon kiitosta ja erityisen hyviä arvioita saivat seurojen ohjaustyön laatu, liikuntapaikan sopivuus lajikokeiluun sekä liikuntatuokion ilmapiiri ja tunnelma. Kiitosta tuli myös siitä, että kaikki oli järjestetty helpoksi, eikä tietoa tarvinnut kaivella monista paikoista. Osa kokeilijoista myös innostui lajista ja on aloittanut sen säännöllisen harrastamisen.

Lajikokeilu oli loistava!

Kiitos, tämän kaltainen toiminta on erittäin hyvää!

Kiitos tällaisesta mahdollisuudesta, se oli mahtava kokemus.

Yhteistyö Helsingissä jatkuu myös tänä vuonna. Palautekyselyn mukaan tulevaisuudessa toivotaan lisää vaihtoehtoja ja enemmän kokeiluaikoja, koska osa kokeiluista meni heti täyteen tai ajankohta ei sopinut kokeilusta kiinnostuneelle. Myös harvinaisempia lajeja pyydettiin tarjottimelle – sellaisia, joiden pariin ei muuten tulisi löydettyä.

ESLU verkostoi urheiluseuroja ja työpaikkoja jatkossakin toisiinsa, koska näin voidaan edistää niin yksilön aktiivisutta, mutta myös koko työyhteisön ilmapiiriä, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Suomen aktiiviin työpaikka -kartoituksen, tyhypäivien ja seurayhteistyön ohella ESLU tarjoa paljon muitakin palveluja, kuten terveyskunnon mittauksia ja luentoja.

Lisätietoja Merja Palkama, merja.palkama@eslu.fi, 044 9019 289 www.buusti360.fi

Tekstin kirjoittaneet yhteistyössä viestintäsuunnittelija Minttu Koivumäki ja Merja Palkama, ESLU ry
Kuvat: Merja Palkama