Uusia liikuntalajikokeiluja opiskelijoille

4.10.2023

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (SAMO) sekä Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n (PLU) liikuntaohjelman lajikokeilut liikuttavat opiskelijoita pitkin lukuvuotta. Liikkuvan opiskelun syyskuisella kampanjaviikolla ”Liikkumalla työkykyä nyt” -Paintball-peliä pelasi noin 50 opiskelijan ryhmä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden lajikokeilut aloitettiin tammikuussa 2022. Aloituksen mahdollisti Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä SAMOn yhteinen vuosittainen liikunta- ja hyvinvointirahoitus. SAMO:n toiminnanjohtaja Jani Erkkonen pitää lajikokeilujen merkitystä erittäin suurena.

– Opiskelijoilla on rahat tiukassa ja oma talous paimennettavana opiskelijan pienellä budjetilla, mutta lajikokeiluihin SeAMKin opiskelijat pääsevät maksutta ja näin ollen omaan hyvinvointiin ja liikkumiseen panostaminen ei jää rahasta kiinni, vaan tältä osin kynnys on erittäin matala, toteaa Erkkonen.

”Liikkumalla työkykyä nyt” -kampanjaviikolla järjestettyyn Paintballpeliin osallistui noin 50 opiskelijaa.

Yhteistyötä alueen urheiluseurojen kanssa

PLU:n harrasteliikunnan päällikkö Antero Kangas kontaktoi lajiosaajat vetäjiksi alueen urheiluseuroista. Lukuvuoden mittaan opiskelijoiden toivomassa lajikirjossa on lajeja moneen lähtöön. Opiskelupäivän päätteeksi voi harrastaa viikon – kahden viikon välein ohjatusti esimerkiksi vesijumppaa, padelia, salibandyä, joogaa, kiipeilyä tai jousiammuntaa. Tässä vain pieni osa lajivalikoimasta.

– Opiskelijoilta tulee ajoittain toivomuksia erilaisiin lajikokeiluihin ja seuraavaksi kontaktoimme Roller derbyä kokeiluun. Lajikokeiluista opiskelijoilla on mahdollisuus kerätä SAMOSPORT-passiin merkintöjä, joiden perusteella he saavat pronssisen, hopeisen, kultaisen, timanttisen tai platinamerkin opiskelijahaalareihinsa. AMK opiskelujen aikana on mahdollista kerätä kaikki haalarimerkit. Jos kaikki merkit kerää, voi kyllä rehellisesti sanoa, että on opiskeluvuosiensa aikana panostanut melkoisesti omaan hyvinvointiinsa ja liikkumiseen, kertoo Erkkonen.

Opiskelijoissa paljon aktiivisia liikkujia

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat Erkkosen mukaan ahkeria liikunnan harrastajia. Esimerkiksi SAMO:n tarjoamille futsal-, sulkapallo-,  salibandy- ja lentopallovuoroille on melkoisesti tunkua. SAMO järjestää vakiovuoroja myös muiden lajien kuten joogan, heatin, coren ja uusimpana äänimaljarentoutuksen harrastamiseen. Opiskelijoille on luvassa myös viikon pituinen hyvinvointiviikko (vko 46) erilaisine tempauksineen.

SAMO:ssa panostetaan liikuntaan ja hyvinvointiin merkittävästi. SAMOn hallitukseen valitaan erilliset hyvinvointi- ja liikuntavastaavat aina vuodeksi kerrallaan, jotka sitten suunnittelevat ja tekevät vuoden aikana erilaisia opiskelijan hyvinvointiin ja liikuntaan vaikuttavia tapahtumia ja tempauksia.

Tekstin on kirjoittanut Kirsi Kuusisto, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Kuvat: Kirsi Kuusisto, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry